Svařák index 2019
S příchodem adventu začínají ve švech praskat náměstí snad všech obcí po celém Česku. A to hned z několika důvodů. Ozdobený stromek, zářící výzdoba a vůně grilovaných pochoutek vytváří nezaměnitelnou atmosféru adventních trhů. Kromě ukázky lidových řemesel a místa pro nákupy posledních vánočních dárků nabízí téměř všechny vánoční trhy ještě jeden tradiční vánoční artikl. Tím je samozřejmě oblíbený svařák, jehož ceny Česko v datech už pátým rokem monitoruje. Ponořte se tedy - už popáté - do našeho Svařák indexu.
Svařák index však není jen prvoplánovým srovnáním cen horkého červeného vína s hřebíčkem a skořicí, ale i sondou do životní úrovně v jednotlivých krajích. Inspirovali jsme se totiž světoznámým Big Mac Indexem, kterým magazín The Economist v roce 1986 zkoumal ceny slavného sendviče v různých zemích, a porovnával je s tamními příjmy.
McSvařák
V menší míře jsme se na tuto myšlenku rozhodli v roce 2015 navázat i v rámci Česka v datech a za onu srovnávací komoditu jsme si zvolili právě vánoční svařák. Proč právě svařák? Ceny svařáku se totiž mezi jednotlivými regiony často významně liší, a to i přesto, že se jeho základní suroviny (víno, cukr a koření) dají po celé republice pořídit za obdobné částky. Ačkoliv by se proto mohlo zdát, že si lidé budou moci největší množství svařáku pořídit v Praze, kde je nejvyšší průměrná mzda, je tomu téměř opačně. Méně svařáku než Pražané si za svou průměrnou hrubou mzdu mohou pořídit jen obyvatelé Karlových Varů.
Kdo si tedy za průměrný plat může pořídit největší množství svařeného vína? Odpověď je jednoznačná – Ostraváci. Přestože průměrný plat v Ostravě činí 30 818 Kč (tedy zhruba o 11 tisíc méně než v Praze), mohli by si za něj návštěvníci tamních trhů koupit až 1 027 dvoudecových svařáků. To je hned o 423 nápojů více, než si za svou mzdu mohou pořídit Pražané na Staroměstském náměstí.
Král je mrtev, ať žije král
Dobře je na tom z pohledu našeho indexu i Brno, kde si za tamní průměrnou mzdu můžete pořídit 931 svařených vín. Nejlepší trojici pak uzavírá Plzeň, kde průměrné platy umožňují pořídit si 825 svařáků. I když zvýšení průměrných platů Brňákům umožňuje pořízení osmapadesáti svařáků navíc oproti minulému roku, není to nic proti Ostravě, kde navýšení činilo 209 svařených vín „k dobru”. Ostrava tak po dvou letech sesadila Brno z první příčky žebříčku nejdostupnějších svařáků na adventních trzích.
Zdražování zpomaluje
Svařákonomika se každoročně vyvíjí a ani letošní rok není výjimkou. Ceny svařáku vzrostly na několika místech a zdražení bylo opět nejčastěji pětikorunové. Nejvíce stoupla cena svařáku v Karlových Varech, kde si namísto loňských pětačtyřiceti korun koupíte dvě deci svařeného vína za 60 Kč. Mnohem častěji než vloni však ceny zůstaly na stejné úrovni, zmiňovaná Ostrava je pak jediným krajským městem, kde svařák dokonce o pět korun zlevnil.
Leckdo by se domníval, že nejvyšší životní úroveň je v Praze a středních Čechách, jenže měřeno svařák indexem se před Vánocemi nejlépe mají Ostraváci. Na zdraví!
David Marek, hlavní ekonom, Deloitte
Praha je společně s Karlovými Vary jedním ze dvou měst, kde cena svařáku od loňska vzrosta o více než pět korun. Nárůst v Praze nebyl tak zásadní jako v případě lázeňské metropole, ale desetikorunovou přirážkou se pražský svařák v centru města vyhoupl až na 70 Kč, což je nejvyšší částka v republice.
Je však třeba mít na paměti, že v české metropoli (ostatně stejně jako v dalších větších městech) je hned několik adventních trhů či samostatných stánků prodávajících svařené víno, a tak se konkrétní ceny mohou lišit. Na Staroměstském náměstí, náměstí Republiky a Václavském náměstí svařák všude stojí sedmdesát korun, ale například na náměstí Míru na Vinohradech, tedy o něco dále od samotného centra, jej můžete pořídit už za padesátikorunu.
Jak jsou na tom ceny u vás?
Česko v datech ve spolupráci s novináři z regionálních Deníků každoročně sbírá data pro téměř stovku míst po celé republice. I v roce 2019 vám proto přinášíme srovnání cen svařáků v různých obcích. Kromě cen svařeného vína se zaměřujeme i na další alkoholické tekutiny, jako je grog, punč či medovina.