Ceny potravin
ČR má 13. nejvyšší potravinovou inflaci v Evropě. Vajíčka zdražila o 92 %
Česko se potýká ve srovnání se 43 sledovanými evropskými zeměmi s 13. nejrychlejším zdražováním potravin. Meziroční potravinová inflace totiž v tuzemsku činila 24 %. Výrazně zdražila například slepičí vajíčka, jejichž cena se zvýšila o 92 %, bílé víno či med lze naopak pořídit za podobnou cenu jako vloni.
Tzv. potravinová inflace v Česku během února dosahovala 24 %, což byla 13. nejvyšší hodnota napříč 43 sledovanými evropskými zeměmi. V Česku tak potraviny zdražují rychleji než ve většině Evropy. Průměr potravinové inflace evropských zemí je o 6 procentních bodů nižší než u nás. Naprostým evropským „rekordmanem“ se ale stalo Turecko, kde cena potravin stoupla meziročně o 69 %. Za zmínku stojí i Maďarsko se svým 46% zdražením potravin.
Růst cen se nevyhnul žádnému evropskému státu, i když se podstatně různí jeho intenzita. Nejmenší potravinovou inflaci mají ve Švýcarsku, kde dosahuje 7 %. To bychom za normálních okolností mohli označit za poměrně vysokou hodnotu, nicméně ve světle současných okolností se jedná o nejlepší evropský výsledek.
Pokud se podíváme na český spotřební koš, jehož cenu měří Český statistický úřad, je patrné, že se zdražování netýká všech potravin. Zatímco třeba slepičí vajíčka za poslední rok podražila o 92 % a v současnosti se jejich průměrná cena pohybuje kolem 57 korun, ceny bílého hlávkového zelí, bílého vína či včelího medu se podle dat Českého statistického úřadu prakticky nezměnily. Každopádně celkově vzrostla cena většiny potravin a v některých případech se jednalo o skutečně dramatický nárůst. Kromě již zmíněných vajec například krystalový cukr zdražil o 91 % a papriky o 63 %.